Resepi Ayam Masak Hijau : #RESEPI : AYAM MASAK GULAI (HIJAU) - YouTube - Kurangkan api, tutup periuk, dan renehkan lebih kurang 8 minit, hingga ayam masak.. Masukkan ayam dan kacau rata. 2 biji bawang besar kuning; Sebelum ni dah ada beberapa resepi beliau yang saya kongsikan. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan b sehingga pecah minyak. Selain makan dengan nasi, lauk ini juga sedap dimakan dengan roti.
Resepi ayam masak sambal hijau vol 2. Taburkan sedikit kiub pati ayam dan sedikit air. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Masukkan sos ikan, gula, terung pipit dan ayam. Panaskan minyak dalam kuali.tuangkan bahan kisar kedalamnya.bersama serai dan asam keping…masak sehingga pecah minyak.
Gaulkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam. Masukkan daun pandan dan serai, tumis hingga naik bau. 6 helai daun limau purut; Masukkan cili merah dan daun ketumbar. Tapi tula tak berapa nak hijau lah pulak kan 😅. Bila ayam ½ masak,masukkan garam,asam keping dan biar sedikit pekat. Masukkan ayam dan ubi kentang kacau sekejap dan terus masukkan santan. 1) gaulkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam.
Gaulkan ayam dengan kunyit dan sedikit garam.
Lama dah teringin nak masak mcm ni, baru hari ni berkesempatan nak cuba dan rasa. Masukkan pes hijau, asam keping bersama ayam kedalam periuk/kuali gaul rata ayam dengan pes sehingga ayam kelihatan kecut kemudian baru masukkan santan dan daun limau purut masak sehingga kuah hampir pekat dan masukkan daun selasih dan perahkan 2 biji limau kasturi dan garam. Gaulkan dengan jintan putih dan garam, perap selama 1/2 jam; Syarat nak buat masakan ayam masak cili hijau petai ni adalah wajib dihidangkan bersama nasi panas. 2 biji bawang besar (satu biji dikisar dan satu lagi hiris) garam. Resepi ayam masak hijau ala thai thai green curry adalah hidangan thai kegemaran encik suami, jadi semalam ingatkan nak masakkan untuk suami tersayang hehe. Dan makan tak perlu lauk lain dah. Sebab cili tak letak banyak. Perahkan jus limau nipis kedalam masakan dan ayam sambal hijau siap untuk dihidang. Day70/366/2020/march/10 hari ni cuba masak resipi ayam masak hijau thai. Jom layan resepi mudah dan sangat mengancam ini dulu. Maklumlah baru gaji, dah gaji barulah bawak si anak kecik, dexter ke klinik sebab ada luka kat atas leher dan batuk manja. Seterusnya masukkan bahan kisar, kacau rata.
Cabe kecil hijau, tomat hijau, bawang putih, ayam chicken chop resepi ayam chinese style resepi ayam cucuk resepi ayam cili resepi ayam cucuk lidi resepi ayam cili hijau resepi ayam. Tidak banyak perbezaan diantara rendang ini dengan rendang yang lain, cuma ianya berwarna sedikit kehijauan, rasanya pedas manis, dan harum baunya kerana hirisan halus dan limau purut dan daun kunyit. Tambah kerisik dan kacau lagi. Jom layan resepi mudah dan sangat mengancam ini dulu. Masak lagi dengan api sederhana sehingga pekat.
Tambah kerisik dan kacau lagi. Masukkan ayam dan perasakan dengan garam. 2 hari lepas kak bell cuti, so tak berjalan ke mana pun. Bahan2 di atas di kisar halus. Jom layan resepi mudah dan sangat mengancam ini dulu. Minyak digunakan supaya rendang nampak berkilat dan cantik) 5. Kalau nak berkuah, tambahkan sedikit air. Jadi sudahnya putih macam masak kurma pun ada.
Resipi cara masak ayam masak lemak hijau sedap mudah.
Seekor ayam ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan. Masukkan ayam dan ubi kentang kacau sekejap dan terus masukkan santan. Resipi cara masak ayam masak lemak hijau sedap mudah. Masukkan santan, terung bulat, dan garam. Masukkan sos ikan, gula, terung pipit dan ayam. Resepi ayam goreng masak hijau. Tidak banyak perbezaan diantara rendang ini dengan rendang yang lain, cuma ianya berwarna sedikit kehijauan, rasanya pedas manis, dan harum baunya kerana hirisan halus dan limau purut dan daun kunyit. Masukkan santan, masak sehingga hampir mendidih. Taburkan sedikit kiub pati ayam dan sedikit air. Panaskan minyak dalam kuali.tuangkan bahan kisar kedalamnya.bersama serai dan asam keping…masak sehingga pecah minyak. Masukkan ayam, terung pipit, dan sos ikan. Kacau rata dan biarkan ia mendidih. Jom layan resepi mudah dan sangat mengancam ini dulu.
Bila ayam ½ masak,masukkan garam,asam keping dan biar sedikit pekat. Masukkan sos ikan, gula, terung pipit dan ayam. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Hari ni saya masak rendang hijau ayam dan makan bersama nasi impit. Masukkan pes hijau, asam keping bersama ayam kedalam periuk/kuali gaul rata ayam dengan pes sehingga ayam kelihatan kecut kemudian baru masukkan santan dan daun limau purut masak sehingga kuah hampir pekat dan masukkan daun selasih dan perahkan 2 biji limau kasturi dan garam.
Maklumlah baru gaji, dah gaji barulah bawak si anak kecik, dexter ke klinik sebab ada luka kat atas leher dan batuk manja. Masukkan ayam dan perasakan dengan garam. 2 helai daun kunyit, dimayang halus. Taburkan sedikit kiub pati ayam dan sedikit air. Masukkan cili merah dan daun ketumbar. Sebab cili tak letak banyak. 6 helai daun limau purut; Tapi tula tak berapa nak hijau lah pulak kan 😅.
Ayam masak sambal hijau ni memang sedap dan menjadi kegemaran saya.
Panaskan minyak dalam kuali.tuangkan bahan kisar kedalamnya.bersama serai dan asam keping…masak sehingga pecah minyak. Masukkan daun pandan dan serai, tumis hingga naik bau. Koleksi resipi sedap & mudah menggunakan bayam. Minyak digunakan supaya rendang nampak berkilat dan cantik) 5. Ayam yang telah dibersihkan tadi digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut; Resepi ayam masak hijau ala thai thai green curry adalah hidangan thai kegemaran encik suami, jadi semalam ingatkan nak masakkan untuk suami tersayang hehe. Bahan b (bahan kisar) 7 biji cili hijau; So jom kita try buat resepi ni. Masukkan pes kari hijau thai, tumis hingga naik bau. 2 biji bawang besar (satu biji dikisar dan satu lagi hiris) garam. Kalau nak berkuah, tambahkan sedikit air. Tumis bahan kisar dan serai yang dititik sehingga wangi dan pecah minyak.